Logga in

7 ikoniska parfymer
alla bör känna till

null

Text av Marie Alkestrup

Om du är osäker på vilken parfym som ska pryda din skönhetshylla, ta en närmare titt på dessa otroliga dofter vars popularitet genom åren bevisar varför de förtjänar titeln: doftklassiker.

null

1. Miss Dior

Diors ikoniska parfym Miss Dior skapades ursprungligen 1947 av modehusets grundare Christian Dior som en hyllning till hans syster, Catherine Dior. I doftens DNA finner du därför viljan att hedra starka kvinnor. Doften kännetecknas av söta rosor och har sedan 1947 givits ut i olika varianter en mängd gånger. Miss Dior kommer därför idag i flera olika versioner – men alltid med en iögonfallande rosett på toppen.

DIOR Miss Dior

null

2. Gucci Flora

Gucci har nyligen lanserat en ny version av ikoniska doft Gucci Flora under namnet Flora Gorgeous Gardenia. Den söta blommiga parfymen har idag fått en ny flaska som är dekorerad med det välkända floramönstret som skapades redan 1966. Doften av parfymen har även omtolkats av Guccis kreativa chef Alessandro Michele. I nylanseringen har dock det viktigaste med Flora-dofterna behållits, nämligen det optimistiska och söta doftintrycket man får med varje spray av den blommiga parfymen.

Gucci Flora Gorgeous Gardenia

null

3. Santal 33

Santal 33 är en relativt ung doft på marknaden, men trots sin relativt korta livslängd kan den redan stoltsera med titeln som en klassiker. Detta är på grund av parfymens igenkännliga doft av sandelträ, läder och mysknoter, vilket har gjort den otroligt populär och en inventarie i många dam- och herrparfymkollektioner.

Le Labo Santal 33

null

4. Black Opium

Black Opium är en omtolkning av den sensationella och ikoniska doften Opium, som skapades 1977 av herren bakom YSL, Yves Saint Laurent. Opium har alltid varit känt som en förförisk doft, och Black Opium är inget undantag. Den är söt och kraftfull på samma gång med toner av bland annat kaffe. Den sensuella parfymen är perfekt för en festlig kväll eller när du vill att din doft ska bli lite fylligare.

Yves Saint Laurent Opium Black

null

5. Fresh Laundry

Parfymmärket Clean föddes 2003. Clean blev snabbt känt för sina dofter som till skillnad från många andra ikoniska parfymer inte har en genomträngande doft, utan istället erbjuder Clean minimalistiska och diskreta toner. En av Cleans mest älskade parfymer är Fresh Laundry, där man har försökt återskapa doften av nytvättade kläder. Det här receptet har visat sig vara otroligt beroendeframkallande för både män och kvinnor som vill ha en parfym vars doft inte tar över rummet utan istället luktar rent och milt, precis som nytvättade vita lakan.

Clean Fresh Laundry

null

6. Chanel N°5

Klassikern över dem alla är Chanels N°5, vars ikoniska flaska blev en del av multikonstnären Andy Warhols popkonstverk och vars innehåll av aldehyder var banbrytande för sin tid. För vissa påminner N°5-doften om en älskad mormor, för andra är den lika modern och relevant som den var när den lanserades första gången 1921. För många är Chanel N°5 också fortfarande förknippad med skådespelerskan Marilyn Monroe, som berättade i en intervju på 1950-talet att hon inte sov i något annat än ett par droppar av N°5. En bättre reklam kan knappast köpas för pengar.

null

7. CK One

En av 90-talets populäraste dofter var utan tvekan Calvin Kleins CK One från 1994, som sedan dess blivit starkt kopplad till kampanjen som är prydd av en ung Kate Moss. Doften är idag lika ikonisk som kampanjen, som var – och fortfarande är – sexig, diskret och unisex. Trots att CK One är på väg att fylla 30 år får man ändå intrycket av en ung och rebellisk parfym tack vare sin minimalistiska flaska och doft, vilket säkert väcker många minnen för den generation vars ungdom utspelade sig under det glada 90-talet.

CK One

Fler ikoniska dofter

Loading...