Logga in
Tillbaka till journal
Mode

Varför ”Quiet Luxury” bör inta din höstgarderob

null

Tekst Cathrine Overvad

Är du trött på modets skiftande säsongsfärger och överdrivna logomani? Då är fenomenet Quiet Luxury något för dig. Här handlar det om att framstå som lyxigt nedtonad i dämpade toner och goda kvaliteter. Den perfekta trenden att ta med sig in i det kyliga höstvädret.

Det går inte att förneka att popkulturen har ett starkt inflytande på hur vi klär oss. Medan vi tidigare i år målade blodröda läppar a la Netflix-karaktären Wednesday Addams, skapade blöta lockar i den bästa sjöjungfru-looken och klädde oss i rosa från topp till tå under fenomenet "Barbiecore", är det nu dags att rikta vår uppmärksamhet mot några mer dämpade karaktärer. Åtminstone när det gäller deras stil.

Den populära HBO-serien Succession har fått många av oss att sitta klistrade vid skärmen under fyra långa säsonger. Även om ditt huvud kanske håller på att explodera när du försöker hålla reda på seriens många karaktärer och intriger, är det faktiskt huvudpersonernas garderober som du borde fokusera på. Den superrika familjen Roy visar till perfektion hur ett mer stilfullt mode kan skrika överflöd och hög social status. I avsnitt efter avsnitt möter vi Shiv, Kendall och Roman Roy i avundsvärda looks med eleganta kostymer, sidenskjortor, kalvskinnsjackor och logolösa accessoarer som signalerar att de som världens finansiella elit inte behöver skylta med sin rikedom. Essensen av stillsam lyx.

Vi ser också många exempel på fenomenet Quiet Luxury i den verkliga världen. Tidigare i år var Gwyneth Paltrows rättsfall efter en skidolycka en stor snackis. Även om den 50-åriga skådespelerskan och Goop-grundaren vann den något absurda rättegången, var det hennes sofistikerade utseende som fick all uppmärksamhet. Paltrow fick oss att längta efter de vackra kashmirtröjor och skräddarsydda kostymer som bland annat det amerikanska modevarumärket The Row står för. Ett modehus som är sinnebilden för Quiet Luxury, vilket exemplifieras av varumärkets grundare, kändistvillingarna Mary-Kate och Ashley Olsen.Quiet Luxury är alltså inte en plötslig trend eller en viral gimmick. Den minimalistiska elegansen har funnits med oss länge, men som så mycket annat inom mode har den väckt ny uppmärksamhet. Kan utvecklingen tillskrivas de ovan nämnda starka fiktiva och verkliga karaktärerna? Eller är vi mitt uppe i en större uppgörelse, där flyktiga trender ersätts av garderobsklassiker som vi kan bära hela livet?

Om du är nyfiken på att prova Quiet Luxury-stilen ska du leta efter enkla modeller i högkvalitativa material, välsittande passformer och dämpade nyanser. En delikat höst kräver polotröja, kavaj, sidenskjorta, herrbyxor i ull och eleganta klackskor. Ett bra ställe att börja leta efter din nya Quiet Luxury-look är hos klassiska märken som Max Mara, Malene Birger och kashmirmärket Lisa Yang.Loading...