Logga in
Tilbaka till journal
Livsstil - Opskrift

MICHELLE KRISTENSENS HAVREGRYNSGRÖT MED BLÅBÄRSKOMPOTT

null
credit-image

Text Cathrine Overvad

Frukosten är enligt talesättet dagens viktigaste måltid. Med rätt ingredienser kan frukost öka förbränningen och ge stabila blodsockernivåer som ger energi åt dagens sysslor. Men om du är en av dem som ofta väljer en to-go latte och croissant på väg till jobbet, bör du omvärdera dina frukostvanor. Ge din kropp en bra start på dagen med Michelle Kristensens havre grynsgröt med blåbärskompott.

Den söta och feta julmaten kan slita på både kalorikontot och plånboken. Få en bra start på det nya året med hjälp av nutritionisten Michelle Kristensen och hennes hälsosamma och goda mat som också är budgetvänlig.

Havregrynsgröt med blåbärskompott

1 portion

Blåbärsmos – 5 portioner

  • 500 g frysta blåbär
  • 1 matsked flytande honung
  • 1⁄4 tsk vaniljpulver (kan utelämnas)

Havregrynsgröt - 1 portion

  • 2⁄3 dl havregryn
  • 2 matskedar chiafrön
  • 1 dl vatten
  • 1 dl mjölk (eller växtdryck)
  • 1 nypa salt
  • 1 tesked kanel
  • 1 ägg

Topping

50 g grekisk yoghurt, 10 % (kan utelämnas eller ersättas med en extra matsked chiafrön i havregrynen)

Lägg alla ingredienser till blåbärsmoset i en kastrull och låt det koka ihop i 8–10 minuter utan lock. Rör om regelbundet. Låt moset svalna.

Moset kan hålla sig i kylskåpet i 3-4 dagar och det kan också frysas.

Lägg havregryn, chiafrön, vatten, mjölk, salt och kanel i en kastrull och sätt den på medelvärme på spisen. När gröten kokar, tar det 2 minuter tills den börjar koka ihop och sätta sig.

Vispa sedan ner ägget i gröten och rör om gröten ordentligt tills den har rätt konsistens.

Ät havregrynsgröten toppad med blåbärsmoset och grekisk yoghurt.

Tips

För att få 1 hel näve protein till måltiden kan du äta 1 mjukt kokt ägg på sidan eller toppa gröten med 75 g keso. Du kan också välja att äta en extra ½ näve protein till din lunch istället.

Michelle Kristensens principer

1 portion är lika med: ½ näve protein (ägg), 1 portion fettkälla (chiafrön, grekisk yoghurt) och 2 frukt (havregryn och blåbär)



Loading...