Logga in
Tilbaka till journal
Design

SMÅTT OCH GOTT - SÅ BOR DESIGNERN ANNE VOIGT

null
credit-image

Text Emma Henneberg / Foto Anne Voigt

I vår fokuserar vi på att få ut mest möjligt från våra hem – därför har vi frågat ett antal inredningsexperter om hur man får ut det bästa av ett litet hem.

Designern Anne Voigt bor i en herrskaplägenhet i Århus, Danmark, som hon delar mycket av på sin Instagram-profil, där du kan hänga med i hennes vackra jordfärgade inredningsuniversum. På bara 54 kvadratmeter lyckas Anne och hennes familj få ut det mesta av att leva smått med hjälp av spännande material och en skarp estetisk känsla.Hur skulle du beskriva din inredning och estetik?

”Vårt hem är vår bas och vår paus i en hektisk vardag, det ska därför vara enkelt och lugnt att vara här, vilket är anledningen till att färgpaletten följer monokroma varma jordtoner och materialen är mjuka naturmaterial som ull och trä. Det kanske låter ganska religiöst, men för mig är hemmet lika med välbefinnande.”

”Att bo litet har tvingat oss att endast omge oss med ”favoritsaker”Vad ligger bakom erat val att bo smått och gott?

Vi har i båda hemmen vi har bott i tillsammans haft lite med plats. Det är begränsningens konst, men det är också en underbar befrielse att endast omge sig med vad som är nödvändigt. ”Att bo litet har tvingat oss att endast omge oss med ”favoritsaker” Det finns inget utrymme för så mycket överflödigt, så de saker vi lever med är antingen verkligen funktionella för oss eller saker som bär minnen."

Hur bor man som en familj på bara 54 kvadratmeter?

Det är fortfarande lite nytt för oss att vara en familj, men vi har tänkt mycket på förvaringslösningar för vår lilla son. Så vi har byggt en garderob och det är vad som sätter en övre gräns för hur mycket vi har till honom. Sedan tvättar vi lite oftare och packar undan de små kläderna när han växer in i nästa storlek. Det finns bara plats för saker som är i aktivt bruk. Vi försöker cirkulera saker istället för att låta dem lägga sig på hög.Hur kan valet av material spela en avgörande roll för att få ut det bästa av ett litet hem?

Vi formger med material och blandar marmor med mjukt trä och stål med ull, det tycker jag det är något väldigt ärligt och skandinaviskt med – att låta materialen få samarbeta. På många ställen har vi valt att matcha materialens ytor, till exempel i köket och badrummet, där väggarna är målade i en färg som smälter in i marmorns färgtoner, så att allt hänger ihop. Genom att matcha köket till lägenhetens mörka golv, är det ett element som bryter av mot våra mestadels ljusa möber.

Tonen i tonen ger en visuell paus som skapar luft i ett litet hem.Vilka lösningar skulle du rekommendera för att stötta en inredning med begränsat utrymme utan att kompromissa med estetiken?

Snygga reoler och hyllor; mycket av våra serviser, skålar och muggar står framme i lägenheten eftersom skåpen i köket är fyllda med allt det praktiska, på så sätt blir de saker vi använder i vardagen några av de dekorationer vi har framme i lägenheten.

Dessutom är vår inbyggda skåpvägg i sovrummet ovärderlig Den är visuellt rogivande eftersom det fyller en hel vägg och är härligt funktionell eftersom det finns gott om skåputrymme.

I allmänhet är det bra att tänka på förvaring och fasta utrymmen när man bor smått. Om saker inte läggs på plats, så stökar det mycket mer i ett litet hem än i ett stort, eftersom det inte finns så många ställen att låta ögat vila."

Vilka är dina bästa tips för att få ut det mesta av ett litet hem?

Genomgå dina saker, sortera dem och behåll det som löser en uppgift och de som har minnen eller ger dig glädje. Det är konsten att begränsa. Ha en röd tråd i ditt hem, använd samma material genom rummen. Vi har speciellt använt oss konsekvent av brun mässing och douglastall. Ton-i-ton ger en visuell paus som skapar luft i ett litet hem.Shoppa stilenLoading...