Vegansk Pavlova med plommon, fikon och björnbär
Text Cathrine Overvad / Foto Veatery
Allt eftersom att dagarna har blivit längre och ljusare så har Veatery, en vegansk resturang i Köpenhamn, lanserat en massa nya sommriga rätter och recept. Läs vidare för att få receptet på deras veganska Pavlova som inte bara smakar himmelskt utan också låter dig tillbringa så lång tid som möjligt med dina gäster.
Om det finns en dessert som både smakar och passar till sommaren så är det Pavlova. Med en krispig marängbotten toppad med luftigt skum och saftig frukt så är Pavlova den rätta desserten till både festligheter eller spontana middagar på altanen.
”I Veatery serverar vi endast veganska desserter och här får du receptet på en vegansk pavlova som är gjord på aquafaba (vattnet från kikärtor) med tillhörande ugnsbakade plommon, färska fikon och björnbär. Alla bär kan användas, men vi älskar att använda solmogna björnbär plockade lokalt i Danmark” – Camilla Elise Almblom, Grundare av Veatery
Ingredienser:
100 g aquafaba (vatten från en burk kikärtor)
180 g strösocker
½ tsk ättika
1 tsk vaniljsocker
Ett strössel av florsocker
Tillvägagångssätt:
Kräm:
Ingredienser:
250 ml vegansk grädde
1 tsk vaniljpulver
2 citroner (endast skalet)
Tillvägagångsätt:
Topping:
Ingredienser:
4 plommon
8 tsk ljus sirup eller akacia honung
2 fikon
100 g björnbär
Citronsaft från en halv citron (en av dem du tidigare använt skalet från)
20 g pistagenötter
Tillvägagångssätt:
Anrättning:
Veatery är ett catering-koncept där smak och anrättning förenas på ett vackert sätt. Med Camilla Elise Almblom i spetsen av köket så erbjuder Veatery gastronomiska upplevelser där säsongens grönt och ekologi är fokuset, samtidigt som rätterna presenteras i noga utvald kermaik. Alla rätter erbjuds som både vegetariska och veganska så att varje smakpreferens kan tillgodoses.