Tilbaka till journal
Livsstil - Recept

Vegansk Pavlova med plommon, fikon och björnbär

credit-image

Text Cathrine Overvad / Foto Veatery

Allt eftersom att dagarna har blivit längre och ljusare så har Veatery, en vegansk resturang i Köpenhamn, lanserat en massa nya sommriga rätter och recept. Läs vidare för att få receptet på deras veganska Pavlova som inte bara smakar himmelskt utan också låter dig tillbringa så lång tid som möjligt med dina gäster.

Om det finns en dessert som både smakar och passar till sommaren så är det Pavlova. Med en krispig marängbotten toppad med luftigt skum och saftig frukt så är Pavlova den rätta desserten till både festligheter eller spontana middagar på altanen.

”I Veatery serverar vi endast veganska desserter och här får du receptet på en vegansk pavlova som är gjord på aquafaba (vattnet från kikärtor) med tillhörande ugnsbakade plommon, färska fikon och björnbär. Alla bär kan användas, men vi älskar att använda solmogna björnbär plockade lokalt i Danmark” – Camilla Elise Almblom, Grundare av Veatery

Recept (8 personer)

Marängbotten:

Ingredienser:

100 g aquafaba (vatten från en burk kikärtor)

180 g strösocker

½ tsk ättika

1 tsk vaniljsocker

Ett strössel av florsocker

Tillvägagångssätt:

  • Blanda aquafaba och ättika i en skål och vispa det med en elvisp eller en rörmaskin, tills att det börjar puffa upp sig.
  • Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa tills att sockret har löst upp sig och massan är fast och blank som italiensk maräng. Detta tar cirka 10-20 minuter.
  • Tillsätt sedan vaniljsockret och vispa en kort stund.
  • För att göra likadana marängbottnar i samma storlek är det ett tips att rita 8 ringar med en tuschpenna på ditt bakpapper med hjälp av ett vattenglas eller kopp.
  • När du markerat dessa 8 ringar så vänder du bakpappret upp och ner så att tuschen inte kommer i kontakt med marängen. Strössla bakpappret med ett tunt lager florsocker. Detta förhindrar att marängen fastnar i bakpappret.
  • Fördela därefter marängen i de cirklar du har ritat, antingen med en spritspåse eller genom att lägga en klick i mitten av cirkeln och fördela ut med en sked. De ska ha formen av ett fågelbo med en liten fördjupning i mitten och högre kanter på sidorna.
  • Baka marängena i 2,5 timmar på 100 grader vanlig ugn. Stäng av ugnen och låt dem torka bakom stängd ugnslucka i 1-3 timmar. Förvara dem sedan i en lufttät behållare.


Kräm:

Ingredienser:

250 ml vegansk grädde

1 tsk vaniljpulver

2 citroner (endast skalet)

Tillvägagångsätt:

  • Vispa den veganska grädden, vaniljpulver och citronskalet till en kräm.

Topping:

Ingredienser:

4 plommon

8 tsk ljus sirup eller akacia honung

2 fikon

100 g björnbär

Citronsaft från en halv citron (en av dem du tidigare använt skalet från)

20 g pistagenötter

Tillvägagångssätt:

  • Halvera plommonen och ta bort kärnan. Om den är svår att få bort så vänta tills efter de har varit i ugnen.
  • Lägg plommonen på en bakplåtsform med bakpapper med den halverade ytan upp och pensla med 1 tsk sirap eller honung på varje plommonhalva.
  • Ugnsbaka de halva plommonen på 200 grader varmluft i 30-40 minuter tills att det är mjuka.
  • Skär fikonen i ca 8 bitar och halvera björnbären.
  • Hacka pistagenötter fint.
  • Pressa citronsaft ut över fikonen och björnbären innan servering.

Anrättning:

  • Lägg ett halvt bakat plommon i fördjupningen på varje marängbotten.
  • Lägg sedan på krämen av vispgrädde med antingen en sked eller spritspåse.
  • Toppa med fikon, björnbär och pistagenötter.

Foto Veatery



Vem är Veatery?

Veatery är ett catering-koncept där smak och anrättning förenas på ett vackert sätt. Med Camilla Elise Almblom i spetsen av köket så erbjuder Veatery gastronomiska upplevelser där säsongens grönt och ekologi är fokuset, samtidigt som rätterna presenteras i noga utvald kermaik. Alla rätter erbjuds som både vegetariska och veganska så att varje smakpreferens kan tillgodoses.



Loading... >