Logga in
Tilbaka till journal
Design

HAYS IKONISKA FÄRGER KOMMER NU TILL MÄNNISKANS BÄSTA VÄN

null
credit-image

Text Cathrine Overvad / Foto HAY

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och idag har nästan en av sju svenskar fått en familjeökning med päls. Så varför ska inte hundtillbehören vara ett estetiskt tillskott till vårt hem och vår stil? Det är precis vad två starka figurer från mode- och designbranschen har lyckats med i en ny, färgstark hundkollektion.

Förutom deras gemensamma passion för färg och estetik delar de också en djup kärlek till våra fyrbenta vänner. Mette Hay från designföretaget HAY och Barbara (”Bibi”) Maj Husted Werner från den ikoniska modebutiken Holly Golightly har tillsammans skapat en hundkollektion, HAY Dogs. Den nya kollektionen visar att hundens utrustning definitivt inte behöver vara tråkig – den ska helst ha ett visuellt blickfång.HAY Dogs-kollektionen har hundkorgar i vackra lappmönster, glaserade matskålar och fyra söta sjalar med konstverk från konstnären Jonathan Knauer Elley. HAY Dogs-kollektionen är en ny version av hur hundutrustning kan se ut, vilket ger både nuvarande och framtida hundägare en aptit på att få tag på de fina hundtillbehören. Vi pratade med de två formgivarna, Mette och Bibi, om tankarna bakom att introducera en kollektion för hundar och vad du går misste om med att inte ha en hund.Marknaden domineras av mörka, bruna och gråaktiga toner. Därför fanns det en uppenbar möjlighet för oss att skapa ett mer färgstarkt universum för hundälskare." - MetteHur uppstod idén att skapa en kollektion för hundar?

Mette: Min drivkraft har alltid varit att skapa ”everyday objects” – de produkter vi har till hands och använder varje dag. Att skapa produkter som inte redan finns på marknaden ger mig energi i mitt arbete. En lust till att presentera något nytt i form av nya former, färger etc.

Bibi: Det var Mettes idé att skapa en hundkollektion tillsammans och jag tyckte att det lät så roligt och spännande att jag omedelbart ville vara med.Vad betyder hundar för er vänskap?

Mette: Bibi och jag bor nära varandra och vi träffas ofta för att gå tillsammans med våra hundar – en promenad i skogen eller ner till vattnet. Vi får alltid ventilerat stort och smått och hundarna är alltid glada att se varandra. Jag älskar att arbeta med nya kollektioner och det ger mig och mitt team ny energi när vi bjuder in människor från andra branscher till att samarbeta.

Jag har känt Bibi i många år och har besökt henne i Holly Golightly ända sedan hon öppnade sina dörrar för över 20 år sedan. Ungefär samtidigt som vi startade HAY. Holly Golightly-universumet har alltid varit något speciellt – en mycket inspirerande plats att komma till. Jag tycker att Bibi har så otroligt många talanger både inom mode, men också inom konst och inredning. Därför var det väldigt naturligt för mig att fråga henne om hon kunde vara intresserad av att arbeta med oss på denna kollektion.

Bibi och jag besöker ofta loppmarknader tillsammans i Italien och ingen kan fatta snabbare beslut om ett spontant köp än Bibi. Hon har stort förtroende för sin intuition och gör snabba val, vilket också var fallet när vi gick igång med hundkollektionen för HAY.

Bibi: Våra hundar är en stor del av vår vänskap. Vi träffas ofta för att gå långa promenader med hundarna, där Mette och jag har några mycket speciella samtal.null

Mette Hay och Barbara "Bibi" Maj Husted WernerVad går man misste om om man inte har hund?

Mette: Jag älskar att ha en hund i vår familj. Vår hund Lola är en samlingspunkt och alltid söt, lugn och alltid redo för en promenad. Hon älskar att bada i havet, vilket också har resulterat i otaliga promenader på stranden i Tisvilde, särskilt när barnen var små. Jag kan inte föreställa mig vårt hem utan Lola.

Bibi: Om man inte har en hund så går man kanske inte så många promenader. Samtidigt kan man vara säker på att det är någon som är väldigt glad för att man kommer hem. Du har alltid en vän vid din sida när du sitter och läser eller tittar på TV på kvällen i vardagsrummet.

Kollektionen skapar glädje både för hunden och ägaren. Jag tror i alla fall att hunden kommer att ligga bra i hundkorgen och ägaren kommer förhoppningsvis bli glad för att se på produkterna. "- BibiKollektionen är rik på färger vilket man inte ser så ofta bland hundutrustning. Vad betyder färger för er?

Mette: Färgerna återspeglar HAY, men också Bibi och Holly Golightlyuniversumet. I allmänhet domineras marknaden för produkter till hundar av mörka, bruna och gråaktiga toner. Därför fanns det en uppenbar möjlighet för oss att skapa ett mer färgstarkt universum för hundälskare. Många använder hundkoppel runt halsen, som ser supersnyggt ut med våra randiga eller vridna koppel från kollektionen. Jag tycker också att det ser fint ut på hundarna med kontrastfärger till deras päls. Och i hemmet hoppas vi att de färgglada hundkorgarna kommer att vara vackra i många rum.

Bibi: Kollektion är till för både hunden och ägaren. Jag tror i alla fall att hunden kommer att ligga bra i hundkorgen och ägaren kommer förhoppningsvis bli glad för att se på produkterna. Jag älskar färger och speciellt när man sätter ihop dem - det gäller också med denna kollektion. Det har en upplyftande effekt och det ser fint ut, tycker jag. "null

Hundkorgen finns i tre olika färgvarianter i tre storlekarVilka är era egna favoriter i kollektionen?

Mette: ”Jag tycker det är svårt att lyfta fram en produkt framför en annan. Men hundkorgen kommer förmodligen att vara den som sticker ut mest i förhållande till vad som finns i den kategorin. Jag älskar också halsduken där Jonathan Knauer Elley har hjälpt oss med sina fina illustrationer. Jag ser också fram emot att ge vår hund nya skålar för vatten och mat därhemma.

Bibi: Min favorit är halsbandet och kopplet i förlängning av varandra. Det ser så coolt ut. Korgarna har också blivit så bra och de kommer att se väldigt annorlunda ut än andra korgar.null

Sjalarna med illustrationer av Jonathan Knauer ElleyLoading...